Jedan od najčešćih problema koji pacijenta dovodi ljekaru jeste bol u gornjem dijelu stomaka koji je najčešće uzrokovan gastritisom ili upalom želudčane sluznice. Iako postavljanje dijagnoze ovog poremećaja nije teško, malo je pacijenata koji znaju da neadekvatno liječenje gastritisa može dovesti do niza trajnih komplikacija od koji ćemo danas nešto reći o atrofičnom gastritisu.

Prije svega, potrebno je pojasniti našim čitaocima da struktura želudčanog zida nije jednaka strukturi drugog dijela tankog crijeva koje se na njega nastavlja. Upalu želudčane sluznice može izazvati niz procesa, gdje je svakako još uvijek infekcija sa Helicobacter pylori jedna od češćih, mada ne smijemo zaboraviti ni druge procese koji se sreću, istina rjeđe, poput autoimunih procesa.

Klinički, pacijenti sa atrofičnim gastritisom predstavljaju konačni stadij hroničnog gastritisa tako da su simptomi na koje se pacijenti žale dosat slični u oba oboljenja. Obično pacijent osjeća punoću u stomaku, mučninu, nadimanje, gasove te u rijetkim situacijama lako povećanu temperaturu. Pored ovih smetnji, pacijenti mogu razviti specifičnu formu anemije te pad broja trombocita što kod pacijenata dovodi do smetnji za koje je odgovoran pad broja crvenih krvnih stanica (mantanje u glavi, umor, slabost, pad koncentracije). Takođe, pacijent mogu da primjete pojavu bolova u jeziku te obloženost površine jezika što korelira sa promjenom strukture zida želudca. Iste promjene koje dovode do nastanka anemije i pada trombocita odgovorne su i za postepeni nastanak neuroloških poremećaja koji se kod pacijenata obično manifestuju sa trnjenjem u prstima i slabosti.

Dijagnozu atrofičnog gastritisa NIJE moguće postaviti sa endoskopijom ali je ona nužna kako bi se uzeli uzorci za patološku analizu. Uzorci (biopsije sluznice) se obično uzimaju sa tri mjesta u želudcu odakle ukupno ljekar uzima pet uzoraka. Iz ovih uzoraka je moguće uraditi dodatne analize koje Vašem ljekaru mogu reći da li je uzročnik infekcija sa H. pylori ili autoimuni proces što može imati bitan uticaj na izbor Vaše terapije.

Kada smo potvrdili dijagnozu atrofičnog gastritisa, terapija ima za cilj tri stvari:

eliminacija uzročnika što je moguće u slučajevima gdje je bolest izazvana sa H. pylori;
korekcija komplikacija kroz terapiju sa B12 vitaminom za pacijente sa anemijom i neurološkim poremećajima;
pokušaj reverzije procesa
Najveći broj pacijenata sa hroničnim gastritisom ignoriše tegobe, ne uzima terapiju i nerijetko se čak i ne javljaju ljekaru. Na ovaj način, postavljanje dijagnoze može biti otežano ali i rezultat liječenja dosta manje izvjesan. Ukoliko imate smetnje u vidu nadimanja, bolova u stomaku, osjećaja punoće ili slično potražite ljekarsku pomoć jer postoji mogućnost da imate hroničnu upalu želudčane sluznice koja će kroz određeno vrijeme napraviti niz komplikacija koje mogu imati trajne posljedice.

Prim. dr Emir Talirević