Ankilozirajući spondilitis

Ankilozirajući spondilitis (AS) je vrsta artritisa koji utiče na kralježnicu.

 

Artritis

Artritis i druga reumatska oboljenja karakterizirani su sa bolom, otokom, i ograničenim pokretima u zglobovima i vezivnom tkivu tijela.

 

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je stanje u kojem se na nerv medianus vrši presija dok prolazi kroz otvor od ručnog zgloba do šake, koji se zove karpalni tunel.

 

Celulitis

Cellulitis je duboka bakterijska infekcija kože.

 

Sindrom hroničnog umora

Sindrom hroničnog umora (CFS) je stanje koje karakterizira duboki umor, bez obzira na odmor.

 

Fibromyalgia

Fibromijalgia, također nazvana i fibrositis, je hronična bol rasprostranjena u mišićima i mekim tkivima oko zglobova po cijelom tijelu, kojeg prati umor.

 

Goodpasturov sindrom

Goodpasturov sindrom je rijetka, autoimuna bolest koja može zahvatiti pluća i bubrege.

 

Giht

Giht je karakteriziran upaljenim, bolnim zglobovima zbog formiranja depozita kristala u zglobovima.

 

Bol i problemi sa rukama

Postoje mnogi zajednički problemi sa rukama koji mogu ometati osobu u svakodnevnim aktivnostima (ADLs).

 

Problemi sa kukovima

Ovo su neki od najčešćih problema sa kukovima: artritis, osteoartritis, reumatoidni artritis, traumatski artritis, avaskularna nekroza, burzitis.

 

Infektivni arthritis

Infektivni artritis je infekcija zglobne (sinovijalne) tekućine i zajedničkog tkiva.

 

Juvenilni reumatoidni artritis

Juvenilni reumatoidni artritis (JRA) je oblik artritisa kod djece u dobi od 16 godina ili mlađi koji uzrokuje upalu i ukočenost zglobova više od šest sedmica.

 

Bol donjeg dijela leđa

Bol donjeg dijela leđa može varirati od blagih, tupih, dosadnih boli, upornih, teških, onemogućavajućih boli u donjem dijelu leđa. Bol u donjem dijelu leđa može ograničiti pokretljivost i ometati normalno funkcionisanje.

 

Bolest lumbalnog diska (hernija diska)

Bolest lumbalnog diska je bolest koja se javlja u lumbalnom dijelu kralježnice. Kada su diskovi degenerirali, ili fragmenti diska, mogu pritisnuti korijene nerava koji se nalaze odmah iza prostora diska, uzrokuje bol, utrnulost ili promjene senzibilizacije.

 

Lyme bolest

Iako su većina ugriza krpelja bezopasne, nekoliko vrsta može izazvati po život opasne bolesti. Dvije od tih poznatih bolesti su Rocky Mountainov pjegavi tifus i Lajamska bolest.

 

Osteoartritis

Osteoartritis je hronična, degenerativna, bolest zglobova karakterizirana raspadom zglobne hrskavice i susjednih kostiju vrata, donjeg dijela leđa, koljena, kukova i / ili prstiju.

 

Pagetovo oboljenje kosti

Pagetova bolest kosti je hronični koštani poremećaj u kojem se kosti povećavaju i deformišu. Kosti postaju guste, ali i krhke, zbog pretjerane lomljivosti i deformacije kosti.

 

Psorijatični artritis

Psorijatični artritis je oblik artritisa koji se javlja udružen sa psorijazom, hroničnom bolesti kože i noktiju karakteriziranom sa crvenilom, osipom pokrivenim sa yadebljalim krljuštima, i zadebljanem noktiju.

 

Raynaudov fenomen

Raynaudov fenomen, ili jednostavno Raynaud, je poremećaj karakteriziran smanjenim protokom krvi – obično na prstima, a rijetko na ušima, prstima, bradavicama, koljenima, ili nosu.

 

Reaktivni artritis (Reiterov sindrom)

Reaktivni artritis, također poznat kao Reiterov sindrom, je vrsta artritisa koji se javlja kao reakcija tijela na infekciju.

 

Reumatoidni arthritis

Reumatoidni artritis, je hronična, autoimuna bolest, najčešći je deformirajući oblik artritisa i pogađa oko 2,1 milijuna Amerikanaca.

 

Skleroderma

Skleroderma, koja se naziva i sistemska skleroza, hronična je, degenerativna bolest koja pogađa zglobove, kožu i unutrašnje organe.

 

Sistemski eritemski lupus (Lupus)

Sistemski eritemski lupus, također poznat kao SLE, ili jednostavno lupus, uključuje periodične epizode upale i oštećenja na zglobovima, tetivama, drugim vezivnim tkivima i organima, uključujući srce, pluća, krvne žile, mozak, bubrege i kožu.

 

Tendonitis

Dva glavna problema povezana s tetivama uključuju tendonitis i tendosynovitis.