Akromegalija

Akromegalija je poremećaj hipofize koja proizvodi višak hormona rasta, a rezultat toga je pretjerani rast, gdje najprije meka tkiva ruku i nogu počinju da otječu.

Amenoreja

Amenoreja je stanje koje karakterizira odsustvo mjesečnice za više od tri uzastopna mjesečna ciklusa.

Dijabetes (tip 1, 2 i gestacijski)

Dijabetes Tip 1 može biti poznat i pod drugim imenima, uključujući sljedeće: inzulin-ovisni dijabetes mellitus (IDDM), labilni dijabetes ili šećerna bolest.

Dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus je stanje koje proizlazi iz nedovoljne proizvodnje antidiuretskog hormona (ADH), hormona koji pomaže bubregu i tijelu da očuva dovoljnu količinu vode.

Dijabetičko stopalo

Živci ili krvne žile na nogama su često pogođene neuropatijom. Dijabetičar izgubi osjećaj u nogama, dolazi do pojave rana ili ozljeda mogu proći nezapaženo sve do pojave čira.

Dijabetička nefropatija (bolest bubrega)

Nefropatija predstavlja propadanje bubrega. U završnoj fazi nefropatije koja se zove terminalni stadij renalne bolesti, ili ESRD.

Dijabetičke neuropatije (problemi sa živcima)

Dijabetičke neuropatije, poremećaj živaca, je komplikacija šećerne bolesti koja može dovesti do problema u cijelom tijelu.

Dijabetičke retinopatije i drugi očni problemi

Dijabetska retinopatija je skupina problema vezanih za oči koji se javljaju kao komplikacija kod osoba sa dijabetesom.

Sindrom praznog sedla

Sindrom praznog sedla je stanje u kojem je koštana struktura u kojem se nalazi hipofiza uvećana, a ponekad rezultira visokim tlakom tekućine unutar lubanje.

Pretjerana dlakavost (hirzutizam)

Pretjerana dlakavost, također poznata kao hirzutizam, karakterizira abnormalan rast dlaka na područjima kože koja nisu normalno dlakava.

Gastroparesis

Gastropareza je želučani poremećaj u kojem pražnjenje želučanog sadržaja traje dugo.

Giht

Giht karakteriziraju upaljeni, bolni zglobovi koji se javljaju zbog formiranja depozita kristala u zglobovima.

Zadah iz usta (smrdljiv dah)

Zadah iz usta je poremećaj oralnog zdravlja, stanja koje karakterizira dosljedno smrdljiv dah.

Hashimotov tiroiditis

Tiroiditis je upala štitnjače. Hashimotov tiroiditis je najčešći oblik tireoiditisa.

Hiperparatireoidizam

Hiperparatireoidizam je poremećaj uzrokovan povećanom aktivnošću paratiroidnih žlijezda.  Paratiroidne žlijezde proizvode previše parat hormona, koji pak stimulira povišene razine kalcija u krvi.

Hipertireoza

Hipertireoza predstavlja pretjeranu aktivnost štitne žlijezde, što rezultira povećanom razinom hormona štitnjače u krvotoku.

Hipoglikemija (niska razina šećera u krvi)

Hipoglikemija je stanje koje karakterizira preniskom razinom glukoze (šećera) u krvi  da bi se učinkovito koristilo gorivo tijela iz krvnih stanica.

Hipoparatireoidizam

Paratiroidne žlijezde sa smanjenom aktivnošću, ne proizvode dovoljno paratireoidnih hormona. Ovo uzrokuje nisku razinu kalcija u krvi.

Hipopituitarizam

Hipopituitarizam, je smanjena aktivnost hipofize, utiče na prednji režanj hipofize – što obično rezultira djelomičnim ili potpunim gubitkom funkcije tog režnja.

Hipotiroidizam

Hipotireoza je stanje u kojem je smanjena aktivnost štitnjače (proizvodnja hormona štitnjače nije dovoljna).

Hipotireoza i trudnoća

Hipotireoza je stanje obilježeno smanjenom aktivnosti štitnjače i može se pojaviti tokom trudnoće.

Neplodnost

Neplodnost je definisana od strane Američkog društva za reproduktivnu medicinu (ASRM) kao bolest reproduktivnog sistema koja narušava sposobnost tijela za obavljanje osnovne reproduktivne funkcije.

Nefrotski sindrom

Nefrotski sindrom je stanje često karakterizirano sljedećim: vrlo visokim razinama proteina u mokraći, mala količina bjelančevina u krvi, oticanje, posebno oko očiju, stopala i ruku, kao i povećanje holesterola.

Gojaznost

Budući da je kod gojaznih povećan rizik za oboljevanja od mnogih bolesti, posebno bolesti srca, moždanog udara, karcinoma i dijabetesa.

Osteogenesis Imperfecta

Osteogenesis imperfecta (OI), takođe poznato kao oboljenje krhkih kostiju, predstavlja genetski (naslijedni) poremećaj karakteriziran kostima koje lako pucaju bez posebnog uzroka.

Osteoporoza

Osteoporoza ili porozne kosti je oboljenje u kojoj dolazi do smanjenja koštane mase i uništavanja koštanog tkiva, što uzrokuje slabljenje kostiju kukova, u kralježnici i u zglobovima.

Povećana aktivnost nadbubrežne žlijezde / Cushingov sindrom

Kada nadbubrežne žlijezde proizvode velike količine određenih hormona, nazivaju se “preaktivne.”nadbubrežne žlijezde.

Paratiroidni tumor

Paratiroidni tumor je tumor koji raste unutar paratiroidne žlijezde. Paratiroidni tumor može uzrokovati povišene razine hormona koje luče paratireoidne žlijezde, što dovodi do hiperparatireoidizma.

Perimenopauza

Perimenopauza se odnosi na prelazni period od vremena prije nego što menstruacija zapravo prestane, obilježena je promjenama u menstrualnom ciklusu, zajedno s drugim fizičkim i emocionalnih simptomima.

Tumor hipofize

Iako rijetko, većina tumora hipofize su benigni, oni čine samo 7% tumora mozga. Međutim, većina tumora hipofize vrše pritisak na optičke živce, uzrokujući probleme s vidom.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika uključuje dvoje od sljedećeg: nedostatak ovulacije zbog produženog razdoblja menstruacije, visoke razine muških hormona ili male ciste na jajnicima.

Postporođajni tireoiditis

Jedna od postporođajnih komplikacija je tireoiditis, stanje obilježeno upalom štitnjače.

Primarni hiperparatireoidizam

Primarni hiperparatireoidizam je metabolički poremećaj u kojem jedna (ili više) od paratireoidnih žlijezda proizvodi previše paratireoidnih hormona, što može dovesti do gubitka koštanog tkiva.

Poremećaji štitnjače u žene

Štitnjača, igra važnu ulogu u metabolizmu tijela, luči nekoliko hormona: tiroksin (T4), trijodtironin (T3) i kalcitonin.

Tumori štitnjače

Tumori štitnjače su benigne ili maligni izrasline.

Dijabetes Tip 1

Dijabetes tip 1 može biti poznat po raznim drugim imenima, uključujući sljedeće: inzulinovisni dijabetes mellitus (IDDM), labilni dijabetes i šećerna bolest.

Dijabetes Tip 2

Dijabetes Tip 2 je metabolički poremećaj koji proizlazi iz nemogućnosti tijela da dovoljno, ili da pravilno koristi inzulin.