Aneurizma abdominalne aorte

Aneurizma abdominalne aorte, koje se naziva AAA ili trostruk A je ispupčenje, oslabljelog područja u zidu aorte (najveća arterija u tijelu), što rezultira abnormalnim širenjem ili baloniranjem većim od 50% od normalnog dijametra (širina).

Angina pectoris

Angina pektoris (ili jednostavno angina) je ponavljajuća bol ili nelagoda u grudima koja se događa kada neki dio srca ne prima dovoljno krvi i kisika.

Aritmije

Srčane aritmije su premećaji ritma koji mogu poticati iz atrija (primanje pretkomore srca) ili komore (pumpanje komore srca).

Ateroskleroza

Ateroskleroza je zadebljanje ili kaljenje u arterijama zbog nakupljanja plaka u unutrašnjem sloju arterije.

Atrijska fibrilacija

Atrijska fibrilacija je vrsta aritmije kod koje su električni signali iz atrija (dvije male odaje srca) ispaljeni na vrlo brz i nekontroliran način.

Kardiomiopatija

Kardiomiopatija je stanje srčanog mišića koje se događa kada oštećeno srce ne pumpa efikasno krv.

Karotidne arterijske bolesti

Karotidna arterijska bolest, također nazvana stenoza karotidne arterije, nastaje kada karotidne arterije, glavne krvne žile koje nose oksigenisanu krv do mozga, postaju sužene.

Bol u prsima / Simptomi srčanog udara

Srčani udar ili infarkt miokarda, nastaje kada jednom od više regija srčanog mišića bude dugotrajno smanjena opskrba kisikom, uzrokovano blokiranim protok krvi do srčanog mišića.

Urođene srčane mane

Urođene srčane mane se javljaju kada se srce i odnos krvnih žila ne razvijaju pravino prije ili nakon rođenja.

Koronarna bolest srca

Koronarna bolest srca nastaje kada se holesterol nakuplja unutar zidova srčanih arterija (koronarnih arterija), stvarajući promjenu koja se naziva plak.

Giht

Giht karakteriziraju upaljeni, bolni zglobovi koji se javljaju zbog pojave kristalnih depozita u zglobovima.

Srčani udar

Srčani udar nastaje kada jedno ili više područja srčanog mišića doživi teški ili dugotrajni nedostatak kisika zbog blokiranog protoka krvi do srčanog mišića.

Zatajenje srca

Srčana insuficijencija, također se naziva kongestivno zatajenje srca, je stanje u kojem srce ne može da pumpa dovoljno oksigenisane krvi kako bi se zadovoljile potrebe drugih organa tijela.

Srčani šumovi

Srčani šumovi su dodatni srčani zvukovi kao što su otkucaji koji se jave kada krv protiče kroz srce. Mnogi šumovi su bezopasni, ali su neki nenormalni zvukovi možda znak da postoji srčano oboljenje.

Bolest srčanog ušća

Srčana ušća mogu imati jedan od dva poremećaja – regurgitacija (kada ušće nije u potpunosti zatvoreno) ili stenoza (suženje ušća).

Visoki krvni tlak / hipertenzija

Visoki krvni tlak, ili hipertenzija, izravno povećava rizik od koronarne bolesti srca (srčani udar) i moždani udar (moždani udar).

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je stanje koje uključuje prisustvo skupa faktora rizika specifičnih za kardiovaskularne bolesti. Metabolički sindrom znatno povećava rizik od razvoja dijabetesa, bolesti srca i / ili moždanog udara.

Prolaps mitralnog zaliska

Prolaps mitralne valvule, također poznat kao sindrom kliknog-šuma, Barlow sindrom, balon mitralne valvule, ili sindrom diskretnog ušća, je ispupčenje jedne ili obje mitralne valvule (zaliska) u lijevom atriju tokom srčane kontrakcije.

Gojaznost

Kod gojaznih osoba povećava se rizik za nastanak mnogih oboljenja, posebno bolesti srca, moždanog udara, karcinoma i dijabetesa.

Perikarditis

Perikarditis je upala perikarda, tanke vreće (membrana) koja okružuje srce.

Plućna embolija

Plućna embolija (PE) je krvni ugrušak koji se razvija u krvnim sudovima i drugdje u tijelu (najčešće u nogama), putuje u plućnu arteriju, te dovodi do okluzije (začepljenja) arterije.

Reumatska bolest srca

Reumatska bolest srca je stanje u kojem je došlo do trajnog oštećenja srčanih zalisaka, a uzrokovano je reumatskom groznicom.

Aneurizma torakalne aorte

Aneurizma torakalne aorte, naziva se TAA, je ispupčenje, oslabljelog područja u zidu aorte (najveća arterija u tijelu), što rezultira abnormalnim širenjem ili baloniranjem većim od 50% od normalnog dijametra (širina).