Akutna ozljeda kičmene moždine: 

Akutna ozljeda kičmene moždine je traumatska ozljeda (kontuzija) koja rezultira bilo djelomičnim rascjepom, ili kompletnim rascjepom (zvanim transekcija) u kičmenoj moždini.

 

Alzheimerova bolest: 

Alzheimerova bolest je progresivna, neurodegenerativna bolest koja se javlja kada nervne ćelije u mozgu izumiru, često rezultira simptomima kao što su oslabljena memorija, razmišljanje i ponašanje.

 

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) / Lou Gehrigovo oboljenje: 

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je neurološki poremećaj karakteriziran progresivnom degeneracijom nervnih ćelija u kičmenoj moždini i mozgu.

 

Afazija: 

Afazija je poremećaj izgovaranja uzrokovan oštećenjem u određenom dijelu mozga koji kontrolira jezik, izražavanje i razumijevanje, i ostavlja osobu u stanju nemogućnosti efektivne komunikacije sa drugima.

 

Ataksija: 

Ataksija uzrokuje nemogućnost kontrole mišića ruku i nogu koje mogu dovesti do nedostatka ravnoteže, koordinacije i eventualno poremećaja u hodu.

 

Telangiektazijska ataksija: 

Telangiektazijska ataksija je rijetka bolest koja se javlja u djetinjstvu, utiče na nervni sistem i na neke druge tjelesne sisteme.

 

Belova  paraliza: 

Belova paraliza je neobjašnjiva epizoda slabosti mišića lica ili paraliza koja počinje naglo i pogoršava se tokom tri do pet dana. Ovo stanje proizlazi iz oštećenja sedmog kranijalnog nerva, a bol i nelagoda se obično javljaju na jednoj strani lica ili glave.

 

Tumor na mozgu: 

Tumor na mozgu je abnormalno bujanje tkiva u mozgu. Tumor u mozgu može nastati iz samog moždanog tkiva, ili iz tkiva drugog dijela tijela koji putuje (metastazira) do mozga. Tumori mozga se klasificiraju kao benigni ili maligni, ovisno o njihovom ponašanju.

 

Epilepsija i epileptični napadi: 

Epilepsija je neurološko stanje kod kojeg ljudski mozak postaje osjetljiviji na napade.

 

Gastropareza: 

Gastropareza je želučani poremećaj u kojem želucu treba dugo vremena za  pražnjenje sadržaja.

 

Sindrom Guillian-Barre: 

Sindrom Guillain-Barre je neurološki poremećaj u kojem imunološki sistem tijela napada dio perifernog nervnog sistema.

 

Ozljede glave: 

Ozljede glave je širok termin koji opisuje ogromni niz ozljeda koje se javljaju na koži, lubanji, mozgu, te potkožnom tkivu i krvnim žilama glave.

 

Glavobolja: 

Glavobolja je bolna senzacija ili nelagoda u glavi ili području lica.

 

Landau-Kleffnerov sindrom

Landau-Kleffnerov sindrom (koji se naziva infantilnom stečenom afazijom, stečena epileptička afazija ili afazija s grčevitim poremećajem) je poremećaj karakteriziran postepenim ili iznenadnim gubitakom sposobnosti korištenja govora ili shvaćanja govora.

 

Menierovo oboljenje:

Menierova bolest je poremećaj ravnoteže uzrokovan abnormalnošću nađenom u dijelu unutarnjeg uha koji se naziva labirint.

 

Multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) je hronična bolest centralnog nervnog sistema. Smatra se autoimunim poremećajem. To je nepredvidivo stanje koje može biti relativno benigno, onesposobljavajuće, ili razarajuće.

 

Tenzione glavobolje i napetost mišića:

Tenzione glavobolje su najčešći tip glavobolja. Stres i napetost mišića često su čimbenici u nastanku tenzionih glavobolja

 

Mišićne distrofije

Mišićna distrofija (MD) je širok termin koji opisuje genetski (nasljedni) poremećaj mišića. Mišićna distrofija uzrokuje slabost mišića tijela.

 

Miastenija gravis

Miastenija gravis (MG) je kompleksan, autoimuni poremećaj u kojem antitijela uništavaju nervnomišićne sveze. To uzrokuje probleme s mišićima odgovornim za voljne pokrete tijela, posebno očiju, usta, grla, i ekstremiteta.

 

Narkolepsija

Narkolepsija je hronični, neurološki poremećaj spavanja, nepoznatog uzroka. Pretpostavlja se da je genetski poremećaj, ali šta uzrokuje narkolepsiju, još nije poznato.

 

Neurokutani sindrom

Neurokutani sindrom je pojam za skupinu neuroloških bolesti koji može biti uzrokom rasta tumora u mozgu, leđnoj moždini, organima, koži i kostima.

 

Noćne more i noćni strahovi:

Noćne more su snovi koji bude djecu, koja zbog straha teško usniju. Noćni strahovi djelomično bude iz sna, koji je praćen vriscima, udaranjem, hodanjem u snu ili mrmljanjem Noćni strahovi se obično javljaju dva sata nakon što dijete ode na spavanje. Oni su bezopasni, a svaka epizoda završava sa dubokim snom.

 

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je sporo progresivna, degenerativna bolest koja je povezana sa simptomima kao što su tremor ili drhtanje ruku, vilice, nogu i lica, te ukočenosti ekstremiteta, bradikinezijom (sporost pokreta), posturalna nestabilnost ili oštećenje ravnoteže i koordinacije.

 

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu je poremećaj koji se javlja tokom sna, u kojem osoba doživljava neugodan osjećaj u nogama.

 

Epileptični napad:

Epileptični napad je neurološko stanje kod kojeg je mozak osjetljiviji na podražaje, te reaguje napadima grčeva.

 

Apneja za vrijeme spavanja

Apneja koja se javlja tokom spavanja je ozbiljan poremećaj disanja koji uzrokuje kraće prekide disanja za vrijeme spavanja.

 

Hrkanje

Hrkanje je zvuk koji se javlja tokom spavanja kada je protok zraka opstruiran u području gdje se jezik i gornji dio ždrijela susreću sa mekim nepcem i resicom.

 

Grčevita disfonija:

Grčevita disfonija, naziva se još i laringealna distonija, je poremećaj u produkciji glasa. Odlikuje se nevoljnim trzanjem ili pokretima mišića grkljana, što uzrokuje prekid glasa, i ima uske, zategnute i zadavljen zvuk.

 

Ozljeda kičmene moždine:

Akutna ozljeda kičmene moždine uzrokovana traumom, može rezultirati modricom (kontuzije), djelomičnim rascjepom, ili kompletnim rascjepom u kičmenoj moždini.

 

Moždani udar:

Moždani udar, se javlja kada je poremećen protok krvi u mozak.

 

Mucanje:

Mucanje, ponekad predstavljen kao zamuckivanje ili netečni govor, je govorni poremećaj.

 

Tourettov poremećaj:

Tourettov poremećaj, ili sindrom, je neurološki poremećaj karakteriziran učestalim tikovima.

 

Tipovi mišićne distrofije i neuromuskularnih bolesti:

Mišićna distrofija je skupina nasljednih bolesti koje karakteriziraju slabost i gubitak mišićnog tkiva, sa ili bez oštećenja nervnog tkiva.