Da li ste se ikada zapitali zašto ste umorni, gubite koncentraciju, pospani, imate bolove u mišićima, glavobolje te osjećaj težine pri disanju? Pored težih oboljenja kod osoba gdje njihovo dijagnosticiranje obično ne predstavlja veći problem, jako čest uzrok opisanih smetnji sa kojim se srećemo svakodnevno jeste pad vrijednosti natrija u krvi. Vjerovatno je jako malo osoba koje se prepoznaju u opisanim tegobama izmjerilo koncentraciju ovoga elektrolita u krvi te osmolalnost plazme koji su ključni elementi u prenosu impulsa staničnim membranama.

Za prenos impulsa u našem tijelu, koncentracija natrija u krvi te osmolalnost plazme su od ključnog značaja. Poremećaj u koncentraciji natrija može da bude uzrok velikog broja smetnji kod osoba koje mogu da variraju od gore pobrojanih pa sve do teških neuroloških poremećaja, uključujući i komu. Poremećaj vrijednosti natrija se sreće jako često u kliničkoj praksi i smatra se da je donja granica natrija u krvi pri kojoj definišemo postojanje poremećaja 135 mmol/l.

Nizak nivo natrija u krvi može imati različite uzroke i lista svih stanja je jako veika, međutim, ono što dosta pacijenata ne zna jeste da poremećaj natrija u krvi može biti uzrokovan jako velikim brojem lijekova koji su danas u svakodnevnoj upotrebi. Naročito često ovaj poremećaj srećemo kod osoba koje imaju probleme sa nadbubrežnom žlijezdom, jetrena oboljenja, smanjenu funkciju štitne žlijezde te srčana oboljenja.

Prije bilo kakvog pomišljanja o korekciji, jako je bitno detaljno poznavanje centralnog nervnog sistema i njegova adaptacija na promjene serumske osmolalnosti (koju određuje natrij u krvi). Kod naglog pada vrijednosti natrija u krvi dolazi do bubrenja nervnih stanica radi pomjeranja tečnost iz plazme u lumen stanice. Obratan proces se dešava kod naglog korigovanja natrija infuzionim otopinama. Da pojednostavimo stvar našim čitaocima: korekcija natrija u krvi od strane nestručnih osoba može da dovede do teških, trajnih oštećenja nervnog sistema.

Kao preporuka našim čitaocima, možemo naglasiti da je poremećaj natrija u krvi jako čest i može biti jedini uzrok Vaših simptoma ili dodatno pogoršava Vašu osnovnu bolest koju tretirate medikamentima. Ukoliko imate subjektivne smetnje koje nisu objašnjene sa testovima i pretragama koje ste obavili, konsultujte se sa Vašim ljekarom jer objašnjenje može biti dosta jednostavno – obični pad natrija u krvi. Ali ne zaboravite, korekcija ovoga poremećaja je jako kompleksna te potražite savjet stručnjaka.

Prim. dr Emir Talirević