Reumatološke i autoimune bolesti

Ankilozirajući spondilitis

Ankilozirajući spondilitis (AS) je vrsta artritisa koji utiče na kralježnicu.

 

Artritis

Artritis i druga reumatska oboljenja karakterizirani su sa bolom, otokom, i ograničenim pokretima u zglobovima i vezivnom tkivu tijela.

 

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je stanje u kojem se na nerv medianus vrši presija dok prolazi kroz otvor od ručnog zgloba do šake, koji se zove karpalni tunel.

 

Celulitis

Cellulitis je duboka bakterijska infekcija kože.

 

Sindrom hroničnog umora

Sindrom hroničnog umora (CFS) je stanje koje karakterizira duboki umor, bez obzira na odmor.

 

Fibromyalgia

Fibromijalgia, također nazvana i fibrositis, je hronična bol rasprostranjena u mišićima i mekim tkivima oko zglobova po cijelom tijelu, kojeg prati umor.

 

Goodpasturov sindrom

Goodpasturov sindrom je rijetka, autoimuna bolest koja može zahvatiti pluća i bubrege.

 

Giht

Giht je karakteriziran upaljenim, bolnim zglobovima zbog formiranja depozita kristala u zglobovima.

 

Bol i problemi sa rukama

Postoje mnogi zajednički problemi sa rukama koji mogu ometati osobu u svakodnevnim aktivnostima (ADLs).

 

Problemi sa kukovima

Ovo su neki od najčešćih problema sa kukovima: artritis, osteoartritis, reumatoidni artritis, traumatski artritis, avaskularna nekroza, burzitis.

 

Infektivni arthritis

Infektivni artritis je infekcija zglobne (sinovijalne) tekućine i zajedničkog tkiva.

 

Juvenilni reumatoidni artritis

Juvenilni reumatoidni artritis (JRA) je oblik artritisa kod djece u dobi od 16 godina ili mlađi koji uzrokuje upalu i ukočenost zglobova više od šest sedmica.

 

Bol donjeg dijela leđa

Bol donjeg dijela leđa može varirati od blagih, tupih, dosadnih boli, upornih, teških, onemogućavajućih boli u donjem dijelu leđa. Bol u donjem dijelu leđa može ograničiti pokretljivost i ometati normalno funkcionisanje.

 

Bolest lumbalnog diska (hernija diska)

Bolest lumbalnog diska je bolest koja se javlja u lumbalnom dijelu kralježnice. Kada su diskovi degenerirali, ili fragmenti diska, mogu pritisnuti korijene nerava koji se nalaze odmah iza prostora diska, uzrokuje bol, utrnulost ili promjene senzibilizacije.

 

Lyme bolest

Iako su većina ugriza krpelja bezopasne, nekoliko vrsta može izazvati po život opasne bolesti. Dvije od tih poznatih bolesti su Rocky Mountainov pjegavi tifus i Lajamska bolest.

 

Osteoartritis

Osteoartritis je hronična, degenerativna, bolest zglobova karakterizirana raspadom zglobne hrskavice i susjednih kostiju vrata, donjeg dijela leđa, koljena, kukova i / ili prstiju.

 

Pagetovo oboljenje kosti

Pagetova bolest kosti je hronični koštani poremećaj u kojem se kosti povećavaju i deformišu. Kosti postaju guste, ali i krhke, zbog pretjerane lomljivosti i deformacije kosti.

 

Psorijatični artritis

Psorijatični artritis je oblik artritisa koji se javlja udružen sa psorijazom, hroničnom bolesti kože i noktiju karakteriziranom sa crvenilom, osipom pokrivenim sa yadebljalim krljuštima, i zadebljanem noktiju.

 

Raynaudov fenomen

Raynaudov fenomen, ili jednostavno Raynaud, je poremećaj karakteriziran smanjenim protokom krvi - obično na prstima, a rijetko na ušima, prstima, bradavicama, koljenima, ili nosu.

 

Reaktivni artritis (Reiterov sindrom)

Reaktivni artritis, također poznat kao Reiterov sindrom, je vrsta artritisa koji se javlja kao reakcija tijela na infekciju.

 

Reumatoidni arthritis

Reumatoidni artritis, je hronična, autoimuna bolest, najčešći je deformirajući oblik artritisa i pogađa oko 2,1 milijuna Amerikanaca.

 

Skleroderma

Skleroderma, koja se naziva i sistemska skleroza, hronična je, degenerativna bolest koja pogađa zglobove, kožu i unutrašnje organe.

 

Sistemski eritemski lupus (Lupus)

Sistemski eritemski lupus, također poznat kao SLE, ili jednostavno lupus, uključuje periodične epizode upale i oštećenja na zglobovima, tetivama, drugim vezivnim tkivima i organima, uključujući srce, pluća, krvne žile, mozak, bubrege i kožu.

 

Tendonitis

Dva glavna problema povezana s tetivama uključuju tendonitis i tendosynovitis.


Plućne bolesti

Akutni bronhitis

Bronhitis je upala disajnih cijevi (disajnih puteva) koji se nazivaju bronhiji, što uzrokuje povećanu proizvodnju sluzi i druge promjene.

Astma i djeca

Oko 6,5 milijuna djece su s dijagnozom astme prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Astma je jedan od najčešćih, ozbiljnih, hroničnih bolesti kod djece, računa se oko 14 milijuna izostanaka iz škole svake godine zbog astme.

Hronični bronhitis

Hronični bronhitis je dugotrajna upala bronha, što rezultira povećanom proizvodnjom sluzi, kao i druge promjene.

Hronične opstruktivne plućne bolesti

HOPB je termin koji se odnosi na grupu oboljenja pluća koje mogu interferirati s normalnim disanjem.

Cistična fibroza

Cistična fibroza (CF) je nasljedna bolest karakterizirana abnormalnostima u žlijezdama koje proizvode sluz i znoj. To je hronična, progresivna bolest, koja je obično smrtonosna.

Goodpasturov sindrom

Goodpasturov sindrom je rijetko, autoimuno oboljenje koje može uticati na pluća i bubrege.

Intersticijske plućne bolesti (plućna fibroza)

Intersticijske bolesti pluća su naziv za promjene kada u tkivu između vrećica zraka u plućima nazvanim intersticijum – tkivo bude pogođeno fibrozom (ožiljcima).

Karcinom pluća

Karcinom pluća je karcinom koji obično počinje u oblogama bronhija (glavni disajni put pluća), ali također može početi u drugim dijelovima disajnog sistema, uključujući i dušnik, bronchiole, ili alveola.

Profesionalna astma

Profesionalna astma je tip astme uzrokovane izloženosti inhalacijskim iritantima na radnom mjestu. Simptomi mogu nestati kada se iritansi koji uzrokuju astmu izbjegavaju.

Profesionalne plućne bolesti

Stalna i dugotrajna izloženost određenim iritansima na poslu mogu dovesti do niza oboljenja pluća koje mogu imati trajne posljedice, čak i nakon prekida izlaganju.

Pneumonija

Pneumonija je upala pluća uzrokovana bakterijama, virusima, ili hemijskim iritansima.

Primarna plućna hipertenzija

Plućna hipertenzija je poremećaj u kojem se krvni tlak u plućnoj arteriji diže daleko iznad normalne razine.

Emfizem pluća

Emfizem je hronično stanje pluća u kojem alveole, ili vrećice zraka, mogu biti uništene, sužene, propale, kolabirane ili previše napuhane.

Plućna sarkoidoza

Sarkoidoza je rijetko oboljenje koja proizlazi iz upale.

Sindrom nemirnih nogu (RLS)

Sindrom nemirnih nogu (RLS) je poremećaj u kojem osoba doživljava neugodan osjećaj u nogama tokom spavanja.

Apneja za vrijeme spavanja

Apneja za vrijeme spavanja je ozbiljan poremećaj disanja koji uzrokuje kraće prekide disanja za vrijeme spavanja.

Hrkanje

Hrkanje je zvuk koji se javlja tokom spavanja kada je protok zraka opstruiran u području gdje se jezik i gornji dio ždrijela susreću sa mekim nepcem i resicom.


Neurološke bolesti (mozak, kičma i nervi)

Akutna ozljeda kičmene moždine: 

Akutna ozljeda kičmene moždine je traumatska ozljeda (kontuzija) koja rezultira bilo djelomičnim rascjepom, ili kompletnim rascjepom (zvanim transekcija) u kičmenoj moždini.

 

Alzheimerova bolest: 

Alzheimerova bolest je progresivna, neurodegenerativna bolest koja se javlja kada nervne ćelije u mozgu izumiru, često rezultira simptomima kao što su oslabljena memorija, razmišljanje i ponašanje.

 

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) / Lou Gehrigovo oboljenje: 

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je neurološki poremećaj karakteriziran progresivnom degeneracijom nervnih ćelija u kičmenoj moždini i mozgu.

 

Afazija: 

Afazija je poremećaj izgovaranja uzrokovan oštećenjem u određenom dijelu mozga koji kontrolira jezik, izražavanje i razumijevanje, i ostavlja osobu u stanju nemogućnosti efektivne komunikacije sa drugima.

 

Ataksija: 

Ataksija uzrokuje nemogućnost kontrole mišića ruku i nogu koje mogu dovesti do nedostatka ravnoteže, koordinacije i eventualno poremećaja u hodu.

 

Telangiektazijska ataksija: 

Telangiektazijska ataksija je rijetka bolest koja se javlja u djetinjstvu, utiče na nervni sistem i na neke druge tjelesne sisteme.

 

Belova  paraliza: 

Belova paraliza je neobjašnjiva epizoda slabosti mišića lica ili paraliza koja počinje naglo i pogoršava se tokom tri do pet dana. Ovo stanje proizlazi iz oštećenja sedmog kranijalnog nerva, a bol i nelagoda se obično javljaju na jednoj strani lica ili glave.

 

Tumor na mozgu: 

Tumor na mozgu je abnormalno bujanje tkiva u mozgu. Tumor u mozgu može nastati iz samog moždanog tkiva, ili iz tkiva drugog dijela tijela koji putuje (metastazira) do mozga. Tumori mozga se klasificiraju kao benigni ili maligni, ovisno o njihovom ponašanju.

 

Epilepsija i epileptični napadi: 

Epilepsija je neurološko stanje kod kojeg ljudski mozak postaje osjetljiviji na napade.

 

Gastropareza: 

Gastropareza je želučani poremećaj u kojem želucu treba dugo vremena za  pražnjenje sadržaja.

 

Sindrom Guillian-Barre: 

Sindrom Guillain-Barre je neurološki poremećaj u kojem imunološki sistem tijela napada dio perifernog nervnog sistema.

 

Ozljede glave: 

Ozljede glave je širok termin koji opisuje ogromni niz ozljeda koje se javljaju na koži, lubanji, mozgu, te potkožnom tkivu i krvnim žilama glave.

 

Glavobolja: 

Glavobolja je bolna senzacija ili nelagoda u glavi ili području lica.

 

Landau-Kleffnerov sindrom

Landau-Kleffnerov sindrom (koji se naziva infantilnom stečenom afazijom, stečena epileptička afazija ili afazija s grčevitim poremećajem) je poremećaj karakteriziran postepenim ili iznenadnim gubitakom sposobnosti korištenja govora ili shvaćanja govora.

 

Menierovo oboljenje:

Menierova bolest je poremećaj ravnoteže uzrokovan abnormalnošću nađenom u dijelu unutarnjeg uha koji se naziva labirint.

 

Multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) je hronična bolest centralnog nervnog sistema. Smatra se autoimunim poremećajem. To je nepredvidivo stanje koje može biti relativno benigno, onesposobljavajuće, ili razarajuće.

 

Tenzione glavobolje i napetost mišića:

Tenzione glavobolje su najčešći tip glavobolja. Stres i napetost mišića često su čimbenici u nastanku tenzionih glavobolja

 

Mišićne distrofije

Mišićna distrofija (MD) je širok termin koji opisuje genetski (nasljedni) poremećaj mišića. Mišićna distrofija uzrokuje slabost mišića tijela.

 

Miastenija gravis

Miastenija gravis (MG) je kompleksan, autoimuni poremećaj u kojem antitijela uništavaju nervnomišićne sveze. To uzrokuje probleme s mišićima odgovornim za voljne pokrete tijela, posebno očiju, usta, grla, i ekstremiteta.

 

Narkolepsija

Narkolepsija je hronični, neurološki poremećaj spavanja, nepoznatog uzroka. Pretpostavlja se da je genetski poremećaj, ali šta uzrokuje narkolepsiju, još nije poznato.

 

Neurokutani sindrom

Neurokutani sindrom je pojam za skupinu neuroloških bolesti koji može biti uzrokom rasta tumora u mozgu, leđnoj moždini, organima, koži i kostima.

 

Noćne more i noćni strahovi:

Noćne more su snovi koji bude djecu, koja zbog straha teško usniju. Noćni strahovi djelomično bude iz sna, koji je praćen vriscima, udaranjem, hodanjem u snu ili mrmljanjem Noćni strahovi se obično javljaju dva sata nakon što dijete ode na spavanje. Oni su bezopasni, a svaka epizoda završava sa dubokim snom.

 

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je sporo progresivna, degenerativna bolest koja je povezana sa simptomima kao što su tremor ili drhtanje ruku, vilice, nogu i lica, te ukočenosti ekstremiteta, bradikinezijom (sporost pokreta), posturalna nestabilnost ili oštećenje ravnoteže i koordinacije.

 

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu je poremećaj koji se javlja tokom sna, u kojem osoba doživljava neugodan osjećaj u nogama.

 

Epileptični napad:

Epileptični napad je neurološko stanje kod kojeg je mozak osjetljiviji na podražaje, te reaguje napadima grčeva.

 

Apneja za vrijeme spavanja

Apneja koja se javlja tokom spavanja je ozbiljan poremećaj disanja koji uzrokuje kraće prekide disanja za vrijeme spavanja.

 

Hrkanje

Hrkanje je zvuk koji se javlja tokom spavanja kada je protok zraka opstruiran u području gdje se jezik i gornji dio ždrijela susreću sa mekim nepcem i resicom.

 

Grčevita disfonija:

Grčevita disfonija, naziva se još i laringealna distonija, je poremećaj u produkciji glasa. Odlikuje se nevoljnim trzanjem ili pokretima mišića grkljana, što uzrokuje prekid glasa, i ima uske, zategnute i zadavljen zvuk.

 

Ozljeda kičmene moždine:

Akutna ozljeda kičmene moždine uzrokovana traumom, može rezultirati modricom (kontuzije), djelomičnim rascjepom, ili kompletnim rascjepom u kičmenoj moždini.

 

Moždani udar:

Moždani udar, se javlja kada je poremećen protok krvi u mozak.

 

Mucanje:

Mucanje, ponekad predstavljen kao zamuckivanje ili netečni govor, je govorni poremećaj.

 

Tourettov poremećaj:

Tourettov poremećaj, ili sindrom, je neurološki poremećaj karakteriziran učestalim tikovima.

 

Tipovi mišićne distrofije i neuromuskularnih bolesti:

Mišićna distrofija je skupina nasljednih bolesti koje karakteriziraju slabost i gubitak mišićnog tkiva, sa ili bez oštećenja nervnog tkiva.


Kardiovaskularne bolesti (srce)

Aneurizma abdominalne aorte

Aneurizma abdominalne aorte, koje se naziva AAA ili trostruk A je ispupčenje, oslabljelog područja u zidu aorte (najveća arterija u tijelu), što rezultira abnormalnim širenjem ili baloniranjem većim od 50% od normalnog dijametra (širina).

Angina pectoris

Angina pektoris (ili jednostavno angina) je ponavljajuća bol ili nelagoda u grudima koja se događa kada neki dio srca ne prima dovoljno krvi i kisika.

Aritmije

Srčane aritmije su premećaji ritma koji mogu poticati iz atrija (primanje pretkomore srca) ili komore (pumpanje komore srca).

Ateroskleroza

Ateroskleroza je zadebljanje ili kaljenje u arterijama zbog nakupljanja plaka u unutrašnjem sloju arterije.

Atrijska fibrilacija

Atrijska fibrilacija je vrsta aritmije kod koje su električni signali iz atrija (dvije male odaje srca) ispaljeni na vrlo brz i nekontroliran način.

Kardiomiopatija

Kardiomiopatija je stanje srčanog mišića koje se događa kada oštećeno srce ne pumpa efikasno krv.

Karotidne arterijske bolesti

Karotidna arterijska bolest, također nazvana stenoza karotidne arterije, nastaje kada karotidne arterije, glavne krvne žile koje nose oksigenisanu krv do mozga, postaju sužene.

Bol u prsima / Simptomi srčanog udara

Srčani udar ili infarkt miokarda, nastaje kada jednom od više regija srčanog mišića bude dugotrajno smanjena opskrba kisikom, uzrokovano blokiranim protok krvi do srčanog mišića.

Urođene srčane mane

Urođene srčane mane se javljaju kada se srce i odnos krvnih žila ne razvijaju pravino prije ili nakon rođenja.

Koronarna bolest srca

Koronarna bolest srca nastaje kada se holesterol nakuplja unutar zidova srčanih arterija (koronarnih arterija), stvarajući promjenu koja se naziva plak.

Giht

Giht karakteriziraju upaljeni, bolni zglobovi koji se javljaju zbog pojave kristalnih depozita u zglobovima.

Srčani udar

Srčani udar nastaje kada jedno ili više područja srčanog mišića doživi teški ili dugotrajni nedostatak kisika zbog blokiranog protoka krvi do srčanog mišića.

Zatajenje srca

Srčana insuficijencija, također se naziva kongestivno zatajenje srca, je stanje u kojem srce ne može da pumpa dovoljno oksigenisane krvi kako bi se zadovoljile potrebe drugih organa tijela.

Srčani šumovi

Srčani šumovi su dodatni srčani zvukovi kao što su otkucaji koji se jave kada krv protiče kroz srce. Mnogi šumovi su bezopasni, ali su neki nenormalni zvukovi možda znak da postoji srčano oboljenje.

Bolest srčanog ušća

Srčana ušća mogu imati jedan od dva poremećaja - regurgitacija (kada ušće nije u potpunosti zatvoreno) ili stenoza (suženje ušća).

Visoki krvni tlak / hipertenzija

Visoki krvni tlak, ili hipertenzija, izravno povećava rizik od koronarne bolesti srca (srčani udar) i moždani udar (moždani udar).

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je stanje koje uključuje prisustvo skupa faktora rizika specifičnih za kardiovaskularne bolesti. Metabolički sindrom znatno povećava rizik od razvoja dijabetesa, bolesti srca i / ili moždanog udara.

Prolaps mitralnog zaliska

Prolaps mitralne valvule, također poznat kao sindrom kliknog-šuma, Barlow sindrom, balon mitralne valvule, ili sindrom diskretnog ušća, je ispupčenje jedne ili obje mitralne valvule (zaliska) u lijevom atriju tokom srčane kontrakcije.

Gojaznost

Kod gojaznih osoba povećava se rizik za nastanak mnogih oboljenja, posebno bolesti srca, moždanog udara, karcinoma i dijabetesa.

Perikarditis

Perikarditis je upala perikarda, tanke vreće (membrana) koja okružuje srce.

Plućna embolija

Plućna embolija (PE) je krvni ugrušak koji se razvija u krvnim sudovima i drugdje u tijelu (najčešće u nogama), putuje u plućnu arteriju, te dovodi do okluzije (začepljenja) arterije.

Reumatska bolest srca

Reumatska bolest srca je stanje u kojem je došlo do trajnog oštećenja srčanih zalisaka, a uzrokovano je reumatskom groznicom.

Aneurizma torakalne aorte

Aneurizma torakalne aorte, naziva se TAA, je ispupčenje, oslabljelog područja u zidu aorte (najveća arterija u tijelu), što rezultira abnormalnim širenjem ili baloniranjem većim od 50% od normalnog dijametra (širina).


Infektivne bolesti

Afrička Tripanosomiasis (afrička bolest spavanja)

Afrička tripanosomiasis je bolest koju prenosi ce-ce muha. Postoje dvije vrste bolesti: zapadnoafrička tripanosomiasis koja uzrokuje hronične bolesti koje traju godinama, i Istočno Afrička tripanosomiasis uzročnika akutnih bolesti, koje traju nekoliko edmica.

BSE ('kravlje ludilo') i nvCJD

"Kravlje ludilo", zapravo se odnosi na goveđu spongiformnu encefalopatiju (BSE), bolest prvi put opisanu 1996 - u goveda, bolest koja se javlja kod ljudi naziva se Creutzfeldt-Jakobova bolesti (vCJD).

Kandidijaza (infekcije kvasicom)

Kandidijaza, ponekad zvana moniliaza ili infekcije kvasnicom je infekcija uzrokovana kvasnicom na koži i / ili sluznici.

Bolest mačijeg ogreba

Mačija ogrebotina i ugriz mogu uzrokovati bakterijsku infekciju koja se prenosi mačijom slinom mačke koja je već obolila.

Cervicitis

Bolne iritacije vrata maternice, cervicitis, često traje nekoliko mjeseci ili duže, ponekad se javlja nakon poroda ili nakon uzimanja oralnih kontraceptiva.

Varičela

Vodene kozice su izrazito zarazna bolest, obično se javlja u djetinjstvu. Bolest je uzrokovana Varicella-zoster virusom (VZV). Bolest se prenosi sa osobe na osobu direktnim kontaktom ili putem zraka.

Kolera

Kolera je akutna, zarazna bolest uzrokovana korištenjem kontaminirane vode ili hrane s bakterijom Vibrio cholerae.

Konjunktivitis

Konjunktivitis, također poznat kao "crveno oko" je upala konjunktive oka.

Šireća erupcija

Erupcija koja se širi je infekcija kože uzrokovana okruglastim crvima, koji se obično nalaze kod pasa i mačaka.

Sapi

Sapi je bolest uzrokovana virusom koji dovodi do oteklina u dišnim putevima i problema s disanjem.

Kriptosporidioza

Kriptosporidioza je infekcija uzrokovana parazitom Cryptosporidium.

Denga groznica

Denga je virusna bolest koju prenose komarci Aedes uglavnom u tropskim i subtropskim područjima svijeta, s najvećim rizicima javlja se u Južnoj i Središnjoj Aziji, Karibima (osim Kube i Kajmanski otoci), i Srednjoj Americi.

Dijareje

Dijareje uzrokuju nenormalne vodenaste stolice kao i promjene u učestalosti stolica, konzistenciji, hitnosti i kontinenciji.

Difterija

Difterija je akutna bakterijska bolest koja može zaraziti tijelo u dva područja: grlo (respiratorna difterija) i kožu (kožna ili kutana difterija).

Encefalitis

Encefalitis je upala uzrokovana virusnom infekcijom.

Escherichia coli 0157: H7

Određeni soj bakterije E. coli poznat kao E. coli O157: H7 uzrokuje teške crijevne infekcije kod ljudi. To je najčešći soj koji uzrokuje bolest kod ljudi.

Peta bolest

Peta bolest je virusna bolest koja rezultira virusni egzantem. Egzantem je drugo ime za raš ili osip kože.

Kožne gljivične infekcije

Kožne gljive žive u mrtvom, gornjem sloju stanica kože vlažnih dijelova tijela, kao što je između prstiju, između nogu, ispod grudi. Ove gljivične infekcije uzrokuju malu  iritaciju kože.

Giardiasis

Giardiaza je zarazna dijarealna bolest uzrokovana parazitom Giardia lamblia, koja se može prenijeti oralno-fekalnim putem kontaktom kontaminirane vode izmetom.

HIV / AIDS

HIV / AIDS je sindrom koji ubija stanice imunološkog sistema, smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

Hepatitis

Hepatitis A je visoko zarazna, a ponekad i teška bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa A.

Hepatitis B

Hepatitis B je oboljenje kojim se mikroorganizmi prenose krvlju, kada je organizam izložen zaraženim tjelesnim tekućinama sa virusom hepatitis B.

Hepatitis C

Hepatitis C (zvan non-A, non-B hepatitis) je bolest jetre uzrokovana identificiranim virusom koji se prenosi krvlju.

Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza, oboljenje takođe poznato kao mononukleoza, "mono", ili žljezdana groznica, odlikuje se otokom limfne žlijezde i hroničnim umorom.

Gripa

Gripa je vrlo zarazna virusna infekcija disajnih puteva.

Lajmska bolest (Lyme)

Iako su većina ugriza krpelja bezopasne, nekoliko vrsta može izazvati po život opasne bolesti. Dvije od tih poznatih bolesti su Rocky Mountain pjegavi tifus i Lajmska bolest.

Malarija

Malarija je bolest uzrokovana parazitom koji se prenosi od zaražene osobe na osobu preko ugriza komarca Anopheles. Ovi komarci su prisutni u gotovo svim tropskim i subtropskim zamljama.

Ospice

Ospice su virusna bolest karakterizirana izrazitim osipom i povišenom temperaturom.

Meningitis

Meningitis je upala moždanih ovojnica, membrana koje okružuju mozak.

Zarazni molusk

Zarazni molusk je virusna bolest kože koja uzrokuje male, ružičaste ili čvoriće boje kože na koži.

Mononukleoza

Infektivna mononukleoza, oboljenje također poznato kao mononukleoza, "mono", ili žljezdana groznica, odlikuje se otokom limfnih žlijezda i hroničnim umorom.

Infekcija usta

Neki ljudi ga zovu hladna rana, drugi grozničavi mjehur, to je često bolno hronično stanje uzrokovano istim virusom: herpes simplex.

Zaušnjaci

Zaušnjaci su akutno i visoko zarazno virusno oboljenje koje se obično javlja u djetinjstvu. Širi se kapljičnim putem, zrakom iz gornjih respiratornih puteva, bolest obično traje dvije do tri sedmice od pojave.

Druge bakterijske infekcije kože

Druge uobičajene bakterijske infekcije kože su sljedeće: erizipel, Erythrasma, Impetigo i zanoktice.

Ostale vrste karcinoma kože: Kaposijev sarkom

Kaposijev sarkom je zloćudni tumor kože koji počinje u krvnim žilama kože. Kaposijev sarkom se javlja u dva oblika: spororastući i brzorastući oblik.

Upalna bolest zdjelice (PID)

Uzrokovano određenim vrstama bakterija, upalna bolest zdjelice rezultat je boli u zdjelici i mogućnosti ektopične trudnoće (oplođeno jajašce implantira se van maternice).

Upala grla / Tonzilitis

Faringitis i tonzilitis su infekcije grla uzrokovane upalom.

Dječja paraliza (polio)

Dječja paraliza je vrlo zarazna bolest uzrokovana sa tri vrste poliovirusa.

Bjesnilo

Životinjski ugriz i ogrebotina, čak i kada su manje, mogu biti uzrok zaraze i širenja bakterija na druge dijelove tijela.

Rocky Mountain pjegavi tifus

Rocky Mountain pjegavi tifus (RMSF) je infekcija uzrokovana ugrizom zaraženih krpelja.

Rozeola

Rozeola je virusna bolest koja rezultira virusnim egzantemom.

Rubeola (rubela)

Rubeola, ponekad zvana rubela, je akutna virusna infekcija koja uzrokuje blaga oboljenja kod djece i nešto teža oboljenja kod odraslih.

Salmonela infekcije

Salmoneloze su dijarealne infekcije uzrokovane bakterijom Salmonella.

Sepsa

Septikemija je klinički naziv za trovanje krvi.

Teški akutni respiratorni sindrom (SARS)

Teški akutni respiratorni sindrom (SARS) je brzoširuća, potencijalno smrtonosna zarazna virusna bolest.

Spolno prenosive bolesti (STD)

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose putem seksualnog kontakta.

Tetanus

Tetanus je akutna, ponekad smrtonosna, bolest centralnog nervnog sistema, uzrokovana toksinom bakterije tetanusa, koja obično ulazi u tijelo kroz otvorenu ranu.

Tinea infekcije (Lišaji)

Različite gljivice, ovisno o njihovoj lokaciji u tijelu, uzrokovane prstenastim crvima. Prstenasti crvi se odlikuju oblikom poput prstena, crveni su, pokriven krljuštima sa udubljenim centrom.

Tinea versicolor

Različite gljivice, ovisno o njihovoj lokaciji u tijelu, uzrokovane su prstenastim crvima. Prstenasti crvi se odlikuju  oblikom prstena, crveni su, pokriveni sa krljuštima sa udubljenim centrom.

Angina

Tonzilitis se odnosi na upalu krajnika - velike, mesnate, ovalne mase tkiva koje se nalaze u lateralnom zidu usne šupljine sa obje strane ždrijela.


Hematologija (bolesti krvi)

Alfa talasemija:

Talasemija je nasljedni poremećaj koji utiče na produkciju normalnog hemoglobina (tip proteina u crvenim krvnim stanicama koje nose kisik do tkiva tijela).

Anemija zbog folne deficijencije:

Folna deficijencija je nedostatak folne kiseline (jednog od B vitamina) u krvi, koja može uzrokovati tip anemije, poznate kao megaloblastna (perniciozna) anemija.

Anemije:

Postoji jako mnogo tipova anemija koje zahtjevaju kliničku njegu liječnika ili drugu profesionalnu zdravstvenu njegu.

Aplastična anemija:

Aplastična anemija se javlja kada koštana srž proizvodi malo crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i trombocita, zbog čega je pacijent podložan infekcijama i otežava zgrušavanje krvi.

Beta talasemija (Cooleyeva anemija):

Postoji mnogo tipova ove forme anemije, u raponu od onih sa nekoliko ili bez simptoma do onih sa više stanja koja utiču velike organe i zahtjevaju učestale transfuzije krvi.

Krvarenje/poremećaji koagulacije:

Abnormalnosti trombocita (koji reguliraju zgrušavanje krvi), ili defekti na samim krvnim žilama, mogu dovesti do prekomjernog krvarenja. Slično tome, pretjerano zgrušavanje može uzrokovati stanje začepljenja vena i arterija.

Poremećaji krvi:

Postoji mnogo hematoloških i krvnih poremećaja koji zahtjevaju liječničku brigu ili neku drugu profesionalnu zdravstvenu njegu.

Duboka venska tromboza (DVT)/ Tromboflebitis:

Duboka venska tromboza (DVT) se javlja kada se krvni ugrušak  razvija u veni duboko u tijelu.

Deficijencija G6PD (glukozo-6-fosfat dehidrogenaza):

Deficijencija G6PD je nedostatak glukozo-6-fosfat dehidrogenaza (enzima prisutnog u krvnim stanicama) u krvi, koja može uzrokovati tip anemije poznate kao hemolitička anemija.

Hemohromatoza:

Hemohromatoza, poznato i kao oboljenje preopterećenja željezom, je jedno od najčešćih genetskih poremećaja u Americi.

Hemolitička anemija:

Hemolitička anemija je poremećaj kod kojeg crvena krvna zrnca brže propadaju nego što ih može koštana srž proizvesti.

Hemofilija:

Hemofilija je hereditarni poremećaj krvarenja, ili koagulacije. Djeci sa hemofililjom nedostaje mogućnost da zaustave krvarenje zbog smanjenog nivoa, ili potpunog nedostatka specifičnih proteina, zvanih “faktori“ u krvi koji su neophodni za zgrušavanje.

Idiopatska trombocitopenijska purpura:

Trombocitopenijska purpura je krvni poremećaj karakteriziran sa nenormalnim padom broja trombocita u krvi.

Anemija deficijencije željeza:

Najčešći uzrok anemije je nedostatak željeza. Željezo je neophodno za formiranje hemoglobina.

Megaloblastična (perniciozna) anemija:

Megaloblastična anemija je tip anemije karakterizirane sa veoma velikim crvenim krvnim stanicama.

Policitemija Vera:

Policitemija vera je rijetki poremećaj krvi kod kojeg dolazi do povećanja svih krvnih stanica, posebno crvenih krvnih stanica.

Oboljenje srpastih stanica:

Oboljenje srpastih krvnih stanica je hereditarno oboljenje krvi karakterizirano u defektu hemoglobina (protein u crvenim krvnih stanicama koje nose kisik do tkiva u tijelu).

Talasemije:

Talasemije su hereditarni poremećaji koji utiču na produkciju normalnog hemoglobina (tip proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik do tkiva u tijelu).

Trombocitemija:

Trombocitemija je mijeloproliferativni poremećaj. Karakterizirano je sa produkcijom previše trombocita u koštanoj srži.


Endokrine bolesti, dijabetes i metabolizam

Akromegalija

Akromegalija je poremećaj hipofize koja proizvodi višak hormona rasta, a rezultat toga je pretjerani rast, gdje najprije meka tkiva ruku i nogu počinju da otječu.

Amenoreja

Amenoreja je stanje koje karakterizira odsustvo mjesečnice za više od tri uzastopna mjesečna ciklusa.

Dijabetes (tip 1, 2 i gestacijski)

Dijabetes Tip 1 može biti poznat i pod drugim imenima, uključujući sljedeće: inzulin-ovisni dijabetes mellitus (IDDM), labilni dijabetes ili šećerna bolest.

Dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus je stanje koje proizlazi iz nedovoljne proizvodnje antidiuretskog hormona (ADH), hormona koji pomaže bubregu i tijelu da očuva dovoljnu količinu vode.

Dijabetičko stopalo

Živci ili krvne žile na nogama su često pogođene neuropatijom. Dijabetičar izgubi osjećaj u nogama, dolazi do pojave rana ili ozljeda mogu proći nezapaženo sve do pojave čira.

Dijabetička nefropatija (bolest bubrega)

Nefropatija predstavlja propadanje bubrega. U završnoj fazi nefropatije koja se zove terminalni stadij renalne bolesti, ili ESRD.

Dijabetičke neuropatije (problemi sa živcima)

Dijabetičke neuropatije, poremećaj živaca, je komplikacija šećerne bolesti koja može dovesti do problema u cijelom tijelu.

Dijabetičke retinopatije i drugi očni problemi

Dijabetska retinopatija je skupina problema vezanih za oči koji se javljaju kao komplikacija kod osoba sa dijabetesom.

Sindrom praznog sedla

Sindrom praznog sedla je stanje u kojem je koštana struktura u kojem se nalazi hipofiza uvećana, a ponekad rezultira visokim tlakom tekućine unutar lubanje.

Pretjerana dlakavost (hirzutizam)

Pretjerana dlakavost, također poznata kao hirzutizam, karakterizira abnormalan rast dlaka na područjima kože koja nisu normalno dlakava.

Gastroparesis

Gastropareza je želučani poremećaj u kojem pražnjenje želučanog sadržaja traje dugo.

Giht

Giht karakteriziraju upaljeni, bolni zglobovi koji se javljaju zbog formiranja depozita kristala u zglobovima.

Zadah iz usta (smrdljiv dah)

Zadah iz usta je poremećaj oralnog zdravlja, stanja koje karakterizira dosljedno smrdljiv dah.

Hashimotov tiroiditis

Tiroiditis je upala štitnjače. Hashimotov tiroiditis je najčešći oblik tireoiditisa.

Hiperparatireoidizam

Hiperparatireoidizam je poremećaj uzrokovan povećanom aktivnošću paratiroidnih žlijezda.  Paratiroidne žlijezde proizvode previše parat hormona, koji pak stimulira povišene razine kalcija u krvi.

Hipertireoza

Hipertireoza predstavlja pretjeranu aktivnost štitne žlijezde, što rezultira povećanom razinom hormona štitnjače u krvotoku.

Hipoglikemija (niska razina šećera u krvi)

Hipoglikemija je stanje koje karakterizira preniskom razinom glukoze (šećera) u krvi  da bi se učinkovito koristilo gorivo tijela iz krvnih stanica.

Hipoparatireoidizam

Paratiroidne žlijezde sa smanjenom aktivnošću, ne proizvode dovoljno paratireoidnih hormona. Ovo uzrokuje nisku razinu kalcija u krvi.

Hipopituitarizam

Hipopituitarizam, je smanjena aktivnost hipofize, utiče na prednji režanj hipofize – što obično rezultira djelomičnim ili potpunim gubitkom funkcije tog režnja.

Hipotiroidizam

Hipotireoza je stanje u kojem je smanjena aktivnost štitnjače (proizvodnja hormona štitnjače nije dovoljna).

Hipotireoza i trudnoća

Hipotireoza je stanje obilježeno smanjenom aktivnosti štitnjače i može se pojaviti tokom trudnoće.

Neplodnost

Neplodnost je definisana od strane Američkog društva za reproduktivnu medicinu (ASRM) kao bolest reproduktivnog sistema koja narušava sposobnost tijela za obavljanje osnovne reproduktivne funkcije.

Nefrotski sindrom

Nefrotski sindrom je stanje često karakterizirano sljedećim: vrlo visokim razinama proteina u mokraći, mala količina bjelančevina u krvi, oticanje, posebno oko očiju, stopala i ruku, kao i povećanje holesterola.

Gojaznost

Budući da je kod gojaznih povećan rizik za oboljevanja od mnogih bolesti, posebno bolesti srca, moždanog udara, karcinoma i dijabetesa.

Osteogenesis Imperfecta

Osteogenesis imperfecta (OI), takođe poznato kao oboljenje krhkih kostiju, predstavlja genetski (naslijedni) poremećaj karakteriziran kostima koje lako pucaju bez posebnog uzroka.

Osteoporoza

Osteoporoza ili porozne kosti je oboljenje u kojoj dolazi do smanjenja koštane mase i uništavanja koštanog tkiva, što uzrokuje slabljenje kostiju kukova, u kralježnici i u zglobovima.

Povećana aktivnost nadbubrežne žlijezde / Cushingov sindrom

Kada nadbubrežne žlijezde proizvode velike količine određenih hormona, nazivaju se "preaktivne."nadbubrežne žlijezde.

Paratiroidni tumor

Paratiroidni tumor je tumor koji raste unutar paratiroidne žlijezde. Paratiroidni tumor može uzrokovati povišene razine hormona koje luče paratireoidne žlijezde, što dovodi do hiperparatireoidizma.

Perimenopauza

Perimenopauza se odnosi na prelazni period od vremena prije nego što menstruacija zapravo prestane, obilježena je promjenama u menstrualnom ciklusu, zajedno s drugim fizičkim i emocionalnih simptomima.

Tumor hipofize

Iako rijetko, većina tumora hipofize su benigni, oni čine samo 7% tumora mozga. Međutim, većina tumora hipofize vrše pritisak na optičke živce, uzrokujući probleme s vidom.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika uključuje dvoje od sljedećeg: nedostatak ovulacije zbog produženog razdoblja menstruacije, visoke razine muških hormona ili male ciste na jajnicima.

Postporođajni tireoiditis

Jedna od postporođajnih komplikacija je tireoiditis, stanje obilježeno upalom štitnjače.

Primarni hiperparatireoidizam

Primarni hiperparatireoidizam je metabolički poremećaj u kojem jedna (ili više) od paratireoidnih žlijezda proizvodi previše paratireoidnih hormona, što može dovesti do gubitka koštanog tkiva.

Poremećaji štitnjače u žene

Štitnjača, igra važnu ulogu u metabolizmu tijela, luči nekoliko hormona: tiroksin (T4), trijodtironin (T3) i kalcitonin.

Tumori štitnjače

Tumori štitnjače su benigne ili maligni izrasline.

Dijabetes Tip 1

Dijabetes tip 1 može biti poznat po raznim drugim imenima, uključujući sljedeće: inzulinovisni dijabetes mellitus (IDDM), labilni dijabetes i šećerna bolest.

Dijabetes Tip 2

Dijabetes Tip 2 je metabolički poremećaj koji proizlazi iz nemogućnosti tijela da dovoljno, ili da pravilno koristi inzulin.


Digestivne bolesti (gastroenterologija)

Bolest jetre izazvana alkoholom

Alkoholom izazvanu bolest jetre, kako joj i ime implicira, je bolest koja se javlja zbog pretjeranog konzumiranja alkohola, te je česta, bolest je moguće spriječiti.

Alkoholni hepatitis

Hepatitis je upala jetre, što rezultira oštećenjem i unišavanjem stanica u jetri. Alkoholni hepatitis je kompleksan problem, koji prethodi hroničnim oboljenjima jetre i cirozi.

Autoimuni hepatitis

Hepatitis je upala jetre, što rezultira oštećenjem i uništavanjem jetrenih stanica. U autoimunom hepatitisu, vlastiti imunološki sistem tijela uništava jetrene stanice. To je hronična upalna bolest jetre nepoznatog uzroka.

Barrettov jednjak

Barrettov jednjak je stanje u kojem se normalne skvamozne stanice jednjaka, pretvore u stanice koje obično ne nalazimo kod ljudi i koje se nazivaju specijalizirane kolumnarne stanice.

Bilijarna ciroza / karcinom žučnih vodova

Bilijarna ciroza je rijedak oblik ciroze jetre, uzrokovane bolešću ili oštećenjem žučnih vodova.

Celijakija

Celijakija je bolest probavnog sistema pri kojoj dolazi do oštećenja tankog crijeva, zbog osjetljivosti na gluten, koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu, zobi. Taj nasljedni poremećaj ometa apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.

Holangitis

Kolangitis je upala žučovoda koja je obično uzrokovana bakterijskom infekcijom. Žučni kanalni sistem je odvodni sistem žuči iz jetre i žučnog mjehura u područje tankog crijeva koji se naziva dvanaestopalačno crijevo. Infekcija se može pojaviti iznenada ili može biti hronična.

Holecistitis

Holecistitis je upala zida žučnog mjehura i obližnje trbušne maramice. Holecistitis je obično uzrokovan prisustvom žučnih kamenaca u cističnom kanalu, kanalu koji povezuje žučni mjehur i jetrene vodove.

Hronična oboljenja jetre / ciroza

Hronična oboljenja jetre predstavljaju postepeno razaranje tkiva jetre koje traje duže vremena. Nekoliko bolesti jetre spadaju u tu kategoriju oboljenja, uključujući i cirozu jetre i fibrozu jetre.

Kolike

Kolike su stanja kod kojeg dijete koje je inače zdravo, koje plače ili je nemirno nekoliko sati dnevno, a posebno od osamnaest do dvadeset dva, bez ikakvog razloga, mogu imati kolike. Njihovo lice može biti isprano, ruke napete, a trbuh može biti napet.

Karcinom debelog crijeva

Karcinom debelog crijeva je kada se maligne stanice nalaze u debelom crijevu ili rektumu.

Kongenitalni defekti jetre

Defekati jetre su rijetka jetrena oboljenja koja su prisutna pri rođenju kao što je bilijarna atrezija, kada žućni kanali nedostaju ili se nenormalno razvijaju, i holedohalna cista, malformacije jetrenih vodova koji mogu ometati protok žuči kod djece.

Crohnova bolest

Crohnova bolest je hronična upalna bolest crijeva koja se može ponavljati nekoliko puta tokom života.

Divertikularna bolest

U debelom crijevu kod nekih ljudi zid se može izbočiti kroz slabe tačke samog zida u male kesice. Divertikularna bolest je upala ili infekcija u vrećicama crijeva, poznata kao divertikuloza, koja se nalazi u debelom crijevu.

Hepatitis uzrokovan lijekovima

Hepatitis je upala jetre, što je rezultira oštećenjem i uništavanjem jetrenih stanica. Hepatitis uzrokovan lijekovima je rijetka, a uzrokovana je toksičnom izloženosti određenim lijekovima, vitaminima, biljnim lijekovima, ili nekim dodacima prehrani.

Žućni kamenci

Žučni kamenci se javljaju kada se mulj pohranjen u žućnom mjehuru stvrdnjava u kamenac.

Gasovi u probavnom traktu

Gasovi u probavnom traktu se stvaraju zbog gutanja zraka ili zbog razgradnje pojedinih namirnica pomoću bakterija koje su prisutne u debelom crijevu.

Gastritis

Gastritis je upala sluznice želuca.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) / gorušica

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je probavni poremećaj koji je uzrokovan želučanom kiselinom koja se vraća iz želuca u jednjak.

Gastroparesis (Gastropareza)

Gastropareza je poremećaj želuca u kojem želucu treba dugo vremena za pražnjenje sadržaja.

Zadah iz usta (loš dah)

Zadah iz usta je poremećeno stanje oralnog zdravlja, koje je karakterizirano smrdljivim dahom.

Helicobacter pylori

H. pylori je bakterija spiralnog oblika koju nalazimo u želucu, koja (skupa sa pojačanom sekrecijom kiseline) šteti tkivu želuca i dvanaesniku, tako što uzrokuje upalu i peptički ulkus.

Hemoroidi

Hemoroidi su krvne žile, normalno prisutne u i oko anusa i donjeg dijela rektuma, koji otiču zbog istezanja uzrokovanog pritiskom.

Hepatitis A

Hepatitis A je visoko zarazna, a ponekad i teška bolest jetre uzrokovana hepatitis A virusom.

Hepatitis B

Hepatitis B je zarazno oboljenje uzrokovano izloženosti virusom hepatitisa B, koji se prenosi krvlju i tjelesnim tekućinama.

Hepatitis C

Hepatitis C (zvan non-A, non-B hepatitis) je bolest jetre uzrokovana virusom koji se prenosi krvlju.

Hijatalna kila (hernija)

Kila je protruzija dijela zida organa kroz mišić koji ga okružuje. Hernija nastaje kada gornji dio želuca gura gore prema prsima kroz mali otvor na dijafragmi, mišiću koji razdvaja želudac od grudnog koša.

Loša probava

Probavne smetnje, također poznate kao dispepsija, je bolni ili osjećaj žarenja u gornjem dijelu trbuha i obično je popraćena mučninom, nadutosti ili gasovima, osjećajem punoće, ponekad i povraćanjem.

Upalna bolest crijeva

Upalna bolest crijeva je poremećaj crijeva koji uzrokuje sljedeće: grčevite bolove, gasove, nadutost, promjene u radu crijeva.

Netolerancija na laktozu

Netolerancija na laktozu je stanje uzrokovano nedostatkom enzima koji se naziva laktaza, zbog čega tijelo ne može probaviti šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima.

Tumori jetre

Tumori su abnormalne mase tkiva koja nastaju kada se stanice u većoj mjeri počnu reproducirati. U jetri mogu rasti benigni i maligni tumori.

Ostala oboljenja jetre

Ostala oboljenja jetre mogu biti i autoimuna bolest, koja predstavlja reakciju organizma gdje se imunološki sistem osobe bori protiv vlastitih tkiva i organa.

Karcinom gušterače

Karcinom gušterače je četvrti najčešći uzrok smrti od karcinoma kod muškaraca i žena u SAD-u. Karcinom gušterače nastaje kad maligne stanice rastu van kontrole.

Pankreatitis

Pankreatitis je upala gušterače. Upala može naglo nastati (akutna) ili  može dugo trajati (hronični).

Upala trbušne maramice

 Peritonitis je upala sluznice trbušne maramice, poznate kao peritoneum, uzrokovane infekcijom.

Pseudociste pankreasa

Pseudociste pankreasa su abnormalne kolekcije tekućine, mrtvog tkiva, enzima gušterače, i krvi koje formiraju mase u pankreasu, koje mogu biti bolne.

Refluks

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je probavni poremećaj koji je uzrokovan povratkom želučane kiseline iz želuca u jednjak.

Karcinom želuca

Karcinom želuca, je karcinom koji počinje u bilo kojem dijelu želuca.

Ulkus želuca i duodenuma (peptički ulkus)

Ulkus je otvorena bolna, lezija, koja se obično nalazi na koži ili sluznici nekih dijelova tijela.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva u kojoj unutarnja sluznica debelog crijeva (debelog ili tankog crijeva) i rektuma postaje upaljena.

Virusni hepatitis

Hepatitis je upala jetre, što rezultira oštećenje i uništavanje jetrenih stanica.


Bubrežne bolesti

Analgetska nefropatija:

Analgetska nefropatija je hronična bolest bubrega koja postupno dovodi do terminalnog stadija renalne bolesti i potrebu za stalnom dijalizom ili transplantacijom bubrega.

Dijabetička nefropatija (bolest bubrega):

Nefropatija je propadanje bubrega. U završnoj fazi nefropatije koja se zove terminalni stadij renalne bolesti, ili ESRD.

Terminalni stadij bubrežne bolesti (ESRD):

Zatajenje bubrega se odnosi na privremeno ili trajno oštećenje bubrega koje dovodi do gubitka normalne bubrežne funkcije.

Glomerulonefritis:

Glomerulonefritis je tip glomerularnog oboljenja bubrega u kojem bubrežni filteri postaju upaljeni i ožiljni, te polako gube sposobnost za uklanjanje otpada i višak tekućine iz krvi kako bi formirali urin.

Glomerulosclerosis:

Glomeruloskleroza je termin koji se koristi za opisivanje ožiljaka koji se javljaju unutar bubrega u malim lopticama sitnih krvnih žila koji se zovu glomeruli.

Goodpasturov sindrom:

Goodpasturov sindrom je rijetka, autoimuna bolest koja može uticati na pluća i bubrege.

Hematurija (krv u urinu):

Hematurija je prisustvo crvenih krvnih stanica (eritrocita) u mokraći.

Hemolitički uremički sindrom:

Hemolitički uremički sindrom je rijetko stanje koje se uglavnom javlja kod djece mlađe od 10 godina. Često je karakterizirano oštećenjem sluznice stjenki krvnih žila, razaranjem crvenih krvnih stanica, i zatajenjem bubrega.

Hiperparatireoidizam:

Hiperparatireoidizam je oboljenje uzrokovano povećanom funkcijom paratiroidne žlijezde. Povećanom funkcijom paratiroidne žlijezde proizvode previše paratiroidnih hormona, koji stimuliraju povišenje razine kalcija u krvotoku.

Hipertireoza:

Hipertireoza znači povišenu aktivnost štitne žlijezde, što rezultira povećanjem hormona štitnjače u krvotoku.

Imunoglobulin A (IgA) nefropatije:

IgA nefropatija je hronična bolest bubrega koja može vremenom napredovati od 10 do 20 godina, a može dovesti do terminalnog stadija bubrežnog oboljenja.

Karcinom bubrega:

Karcinom bubrega počinje se razvijati u bubrezima - dva velika organa oblika graha - jedan se nalazi sa lijeve, a drugi s desne strane kralježnice.

Nefrotski sindrom:

Nefrotski sindrom je stanje često karakterizirano sljedećim: vrlo visokim razinama proteina u mokraći, mala količinu bjelančevina u krvi, oticanje, posebno oko očiju, stopala i ruku, kao i povišenjem holesterola.

Neurogeni mjehur:

Sljedeći problemi su često povezani sa neurogenim mjehurom: propuštanje mokraće, zadržavanje urina, oštećenja sitnih krvnih žila u bubregu, i infekcije mjehura ili uretera.

Policistična bolest bubrega:

Policistične bolesti bubrega (PKD) je genetski poremećaj kojeg karakteriše rast brojnih cista ispunjenih tekućinom u bubrezima.

Vaskularne bolesti bubrega:

Bubrežna vaskularna bolest je naziv za različite komplikacije koje utiču na arterije i vene bubrega.


Alergija i imunologija

Akutni bronhitis:

Bronhitis je upala disajnih cijevi (zračnih puteva) koje se nazivaju bronhiji, koji uzrokuje povećanu sekreciju sluzi i druge promjene.

Alergijski rinitis:

Rinitis je rekcija koja se javlja u nosu kada iritansi u zraku (alergeni) izazovu oslobađanje histamina. Histamin uzrokuje upalu i produkciju tećnosti u osjetljivim oblogama nosnih hodnika, sinusa i očnih kapaka.

Alergije:

Alergije su među najčešćim zdravstvenim problemima, sa više od 50 miliona oboljelih od astme, sezonske polenske groznice, ili drugih alergijskih stanja svake godine.

Astma:

Astma je hronično upalno oboljenje kod kojeg disajni putevi  postaju osjetljivi na alergene (bilo koja substanca koja uzrokuje alergijsku reakciju).

Astma i djeca:

Kod više od 6.5 miliona djece je dijagnosticirana astma prema Centrima za kontrolu oboljenja i prevenciju (CDC). Astma je jedna od najčešćih, ozbiljnijih, hroničnih oboljenja među djecom, broji oko 14 miliona izostanaka iz škole svake godine.

Kontaktni dermatitis:

Kontaktni dermatitis je fiziološka reakcija koja se javlja nakon što koža dođe u kontakt sa određenim substancama.

Dermatitis:

Dermatitis je upala kože. Dermatitis se u stvari odnosi na broj kožnih stanja koja izazivaju inflamaciju kože.

Alergije na hranu:

Alergija na hranu je ustvari nenormalan odgovor organizma na određenu hranu.

Alergija na lateks:

Neka djeca i odrasli imaju alergiju na lateks (gumu). Reakcija je vidljiva onda kada se produkti koji su napravljeni od lateksa dođu u kontakt sa kožom osobe, sluznicom (kao usnta, genitalije, bešika ili rektum) ili krvotokom (tokom operacije).

Profesionalna astma:

Profesionalna astma je tip astme uzrokovane izloženošću inhalatornim iritansima na radnom mjestu. Simptomi mogu nestati kada se izbjegnu iritansi koji uzrokuju astmu.

Profesionalna plućna oboljenja:

Stalna i dugotrajna izloženost određenim iritansima na poslu mogu dovesti do pojave niza plućnih oboljenja, koji mogu imati dugotrajne efekte, čak i kad prestane izloženost.

Otrovni bršljen/ otrovni hrast:

Postoje tri biljke američkog porijekla koje skupa nazivaju otrovni bršljen, otrovni hrast i otrovni ruj.

Rinitis:

Rinitis je reakcija koja se javlja u očima, nosu, grlu kada zračni iritansi (alergeni) izazovu oslobađanje histamina.

Sinusitis:

Sinusitis je infekcija sinusa u blizini nosa. Infekcije se obično javljaju poslije prehlade ili nakon alergijske upale.

Urtikarija/koprivnjača:

Urtikarija ili koprivnjača, je stanje kod kojeg se crvenilo, svrab i otoci javljaju na koži-obično kao alergijska reakcija na određenu hranu ili uzimanjem određenih lijekova.