VENTRIKULARNE EKSTRASISTOLE

VENTRIKULARNE EKSTRASISTOLE 15.08.2015.

VENTRIKULARNE EKSTRASISTOLE

VENTRIKULARNE EKSTRASISTOLE - NE TAKO BEZAZLENO PRESKAKANJE SRCA

Koliko puta je svako od nas osjetio preskakanje srca kojem obično nismo pridavali veci značaj. Iako se po statističkim ispitivanjima najčešće radi o benignim poremećajim srčanog ritma, da situacija nije uvijek tako ružičasta, potvrdio nam je Prim. dr Emir Talirević.

Šta praktički znači “preskakanje srca”?

Subjektivni osjećaj koji pacijenti navode kao preskakanje srca najčešće uzrokuje ektopična srčana aktivnost koju nazivamo stručno ekstrasistole. Da pojednostavimo stvar za naše čitaoce, u normalnom srcu impuls nastaje u jednom centru te se odatle definisanim putem širi ka ostalom dijelu srčanog mišića. Kod pacijenata sa ekstrasistolama, između normalnih impulsa, na abnormalnom mjestu dolazi do pojave stvaranja impulsa koji upada u jednom dijelu srčanog ciklusa, pokreće novu srčanu kontrakciju koju pacijent subjektivno osjeća kao “preskakanje srca”.

Šta može da uzrokuje ove poremećaje?

Jako je veliki broj oboljenja i poremećaja koji mogu biti odgovorni za nastanak ekstrasistola: od pretjerane konzumacije kofeina, iscrpljenosti, hormonalnih pormećaja, želudčanih oboljenja, poremećaja minerala, bubrežnih oboljenja pa sve do ozbiljnih srčanih oboljenja. 

Da li su ovi poremećaji ritma bezazleni kako se obično i pretpostavlja kod pacijenata?

Naravno, ozbiljnost poremećaja direktno ovisi o uzroku. Sigurno je da srčano oboljenje kao uzrok ovog poremećaja ima puno veći prognostički značaj od obične iscrpljenosti ili postojanja želudčane hernije (kile). Međutim, ono što je jako bitno a na šta vrlo malo ljekara i gotovo niti jedan pacijent ne obraća pažnju jeste broj ekstrasistola. Naime, ukoliko su ekstrasistole prisutne u većem obimu, što se smatra više od 15% ukupnog broja analiziranih otkucaja u 24-satnom periodu, čak i oni koji su uzrokovani benignim primarnim poremećajem mogu potencijalno dovesti do nastanka srčane slabosti i zaslužuju ozbiljan pristup liječenju medikamentima.

Koji je najbolji prvi korak ispitivanja ovih poremećaja ritma?

Ključna pretraga sa kojom započinjemo ispitivanje ovih poremećaja jeste Holter EKG, odnosno, 24 satna analiza srčanog rada obzirom da jedan pacijent može imati nekoliko različitih poremećaja ritma. I naravno, pregled. Ne smijemo zaboraviti da je kvalitetan pregled praktički 80% puta do tačne dijagnoze.

Moja Klinika - Novi koncept zdravlja

 


Komentiraj: