Upozorenje za miješanje grejpa i lijekova

Upozorenje za miješanje grejpa i lijekova 29.11.2012.

Upozorenje za miješanje grejpa i lijekova

Istraživači koji su prvi otkrili ovu vezu izjavljuju da broj lijekova koji su postali opasni u kombinaciji sa grejpom ubrzano raste. 

Tim na Lawson Institutu za zdravstvena istraživanja u Kanadi rekao je da se broj lijekova koji su imali ozbiljne nuspojave s grejpom popeo sa 17 u 2008. na 43 u 2012. godini. Uključujuči i lijekove za niz bolesti poput povišenog krvnog pritiska, raka, potom statini za snižavanje holesterola i lijekovi za potiskivanje imunološkog sistema nakon transplantacije organa.

Hemikalija furanokumarin iz grejpa uništava enzime koji razgrađuju lijekove, što znači da mnogo veće količine lijeka prođu kroz probavni sistem nego što tijelo može podnijeti.
Kod pacijenata koji su pili lijekove sa čašom soka od grejpfruta pronađena je tri puta veća doza lijeka felodipin za krvni pritisak u odnosu na uzimanje lijeka sa čašom vode.

Nuspojave su različite zavisno od lijeka, ali uključuju krvarenje želudca, promjenu otkucaja srca, oštećenje bubrega i iznenadnu smrt.

„Jedna tableta sa čašom grejpa može biti kao pet ili deset tableta sa čašom vode, u što mnogi ljudi ne vjeruju, ali ja vam mogu naučno dokazati da je to moguće,“izjavljuje dr. David Bailey jedan od istraživača.
"Tako da nenamjerno možete preći iz terapijske doze lijeka na otrovnu dozu samo zbog konzumiranja soka od grejpa."
U izvještaju stoji: "Mi tvrdimo da i dalje postoji nedostatak znanja o ovoj interakciji u javnim zdravstvenim zajednicama."

Još neki agrumi poput Seviljske narandže, koja se često koristi u marmeladama, i limete imaju isti efekat.

Neal Patel,iz Kraljevskog farmaceutskog udruženja je rekao: „Grejp nije jedina hrana koja može izazvati probleme, na primjer mlijeko može zaustaviti apsorpciju nekih antibiotika ako se uzimaju u isto vrijeme. Iako neke od tih interakcija ne moraju biti klinički značajne, neke mogu dovesti do ozbiljnijih ishoda“.

"Apotekari su najbolji izvor informacija za svakoga ko brine o tome kako njihova prehrana može uticati na njihove lijekove. Informacije o svim interakcijama moraju biti uključene u uputstvu za upotrebu lijeka koje dolazi sa lijekovima."

 


Komentiraj: