Pasivno pušenje pojačava uticaj štetnih zagađivača

Pasivno pušenje pojačava uticaj štetnih zagađivača 24.11.2012.

Pasivno pušenje pojačava uticaj štetnih zagađivača

Samo 10 minuta provedenih na zadnjem sjedištu automobila s pušačem naprijed, povećava izlaganje djeteta štetnim zagađivačima do 30%, otkriva istraživanje objavljeno u online izdanju 'Kontrola duhana'.
Studija pokazuje da je to nivo zagađenosti koji premašuje zagađenost restorana, barova i kockarnica.

Svoje nalaze temelje na 22 procjene kvalitete zraka unutar zaustavljenog automobila nakon tri ispušene cigarete tokom jednog sata. 

Nivo zagađenja je mjeren na zadnjim sjedištima u visini disajnih puteva djeteta dok su prednji prozori bili potpuno otvoreni (pozicija 1), dok su bili otvoreni samo 10 cm (pozicija 2) te izvan automobila. Pronađene su štetne čestice, policiklički aromatski ugljikovodik (PAU), ugljen monoksid i nikotin.

Izlaganje PAU, posebno je povezano s poremećajima imunološkog sistema, šištanja, IQ promjena i alergijskih senzibilizacija, kažu autori. 

Rezultati su pokazali da je nivo zagađenja zraka u unutrašnjosti automobila sa oba položaja prozora  tri puta veći od onoga mjerenog izvana. 
Prosječna zasićenost zraka štetnim česticama unutar automobila bili su 746,1 μg/m3 na poziciji 1 i 1 172,1 μg/m3 na poziciji dva. Prosječna veličina čestica je 0,3 ĩm.

Prosječna zasičenost zraka ugljen monoksidom dostigla je  2.8 dijelova na milion za vrijeme gašenja cigarete, dok su vrijednosti PAU bile 10 puta veće u autu od onih izvana.
Nivo nikotina varirao je između 5,06 μg/m3 i 411,3 μg/m3 za obje pozicije prozora u automobilu.

 "Djeca su mnogo ugroženija od odraslih, a njihova izloženost duhanskom dimu u autu je u potpunosti pod kontrolom odraslih osoba s kojima dijele automobil," navode autori.

Oni zaključuju da njihovo istraživanje podržava incijativu za spriječavanje izloženosti sekundarnom dimu u automobilima pogotovo onim u kojima se nalaze djeca.

 


Komentiraj: