Nove genetske varijacije povezane sa srčanim oboljenjima

Nove genetske varijacije povezane sa srčanim oboljenjima 13.11.2012.

Nove genetske varijacije povezane sa srčanim oboljenjima

Rezultati nove studije vođene u Britaniji pokazuju da određene DNK varijacije objašnjavaju više od 10 % genetski naslijeđenog rizika za razvoj srčanih oboljenja.

Naučnici su otkrili 20 do sada neidentifikovanih genetskih varijacija kod više od 63 000 pacijenata sa srčanim oboljenjima, koja prouzrokuju vise smrtnih slučajeva od ijednog drugog oboljenja na svijetu.

Ove varijacije su neuobičajene kod kontrolne grupe od više od 130 000 ljudi bez srčanih oboljenja.

Dok jedna od prethodnih studija procijenjuje da bi se 30% - 60 % srcanih oboljenja mogla  povezati sa genetskim faktorima rizika, ova studija povečava broj gena koju utiču na pojavu srčanih oboljenja.

Zajedno sa novo otkrivenim mutacijama 47 je ukupan broj genetskih varijacija, koje su do sada bile povezivane sa povećanim rizikom za razvoj srčanih oboljenja, navodi studijski vođa  Panos Deloukas na Wellcome Trust Sanger Institute-u, na Cambridge-u u Engleskoj.

"Više ne smatramo da se srčana oboljenja aktiviraju preko nekolicine gena, od kojih svaki ima jak uticaj na sam rizik od bolesti. Naša studija podržava trenutnu pretpostavku da rizik od srčanih odoljenja odredjuje velika grupa gena, od kojih svaki ima blag uticaj na sam rizik," izjavljuje Deloukas.

"Mnoge od novo otkrivenih varijacija se nalaze u genima vezanim za metabolizam masnoće u tijelu kao i za upalne procese. Izdvajanje genetske varijacije vezane za srčana oboljenja može dovesti do uspješnijih tretmana.

 


Komentiraj: