Blog

Kontrola krvnog pritiska kod naših pacijenata - koliko uspješno ostvarujemo cilj?

25.04.2013. u 10:46h | Prim. Dr. Emir Talirević

Vjerovatno je jako malo oboljenja koja su tako rasprostranjena kao hipertenzija ili povišen krvni pritisak. Sa ovako velikim brojem oboljelih, farmaceutska industrija je uložila ogromne napore i sredstav u razvoj jako velikog broja lijekova koji nama, ljekarima, stoje na raspolaganju prilikom kontrole ovoga oboljenja.

Međutim, uprkos tome, izuzetno čest slučaj je sresti pacijenta koji troši redovno propisanu terapiju ali mu pritisak nije kontrolisan adekvatno, tj. vrijednosti pod terapijom prelaze 140/90 mmHg što predstavlja idealnu brojku za populaciju koja ne boluje od dijabetesa ili hroničnog bubrežnog oboljenja (za ove dvije populacije, predlažu se vrijednosti 130/80 mmHg ili niže).

Koji su razlozi ovoga, imajući na umu da trenutno na tržištu imamo preko stotinu lijekova koji se koriste u terapiji ove bolesti? Koliko su pacijenti informisani o zdravstvenim komplikacijama koje se mogu pojaviti kao rezultat neadekvatne kontrole krvnog pritiska? Da li ljekari primarne zdravstvene zaštite insistiraju na postizanju ciljnih vrijednosti ili npr. prećutno odobre pritisak u visini 160/100 mmHg jer je puno bolji od 220/115 mmHg koliko je neki pacijent imao prije mjesec dana?

Ovo su samo neka od pitanja kojima se moramo pozabaviti ukoliko namjeravamo da postignemo dobru kontrolu bolesti kod naših hipertoničara, a preko toga i redukciju kardiovaskularnih oboljenja koja su osnovni uzrok mortaliteta i morbiditeta širom svijeta.

Komentari
Edib
28.04.2014. u 22:08h
Nisam medicinske struke, te ovom prilikom želim mišljenje uvaženih stručnjaka kada je u pitanju hipertenzija.
Naime, moj pritisak je konstantne srednje vrijednosti 175/105, mjeren holterom 24 sata. Koristim lijekove Tritazide 5/25 kao i lacipil 2 mg.
Dnevne vrijednosti na današnji dan su 180/110, bez obzira na terapiju.
Obzirom da mi je dijagnosticirano boljenje kičme "apsolutna stenosa spinalnog kanala", te zbog visokog tlaka ne mogu uzeti odredjene lijekove, želio bih čuti vaše mišljenje, a ovim putem, ako je moguće zakazati pregled kod profesora Dizdarevića. Zahvaljujem.
Kolega
27.04.2013. u 21:19h
Interesantno mišljenje, mada mislim da nekada bude i problem finansijske prirode. Dosta puta pacijenti ne mogu da priušte lijekove koji su im potrebni a nekada i pogrešno uzimaju tablete.


Napišite komentar

NAPOMENE:
 • Sva polja su neophodna!
 • Vaš email se ne prikazuje u komentarima!
 • Komentari su moderirani, prije nego budu objavljeni!

*Vaš komentar:

Zapamti moje podatke

Obavijesti me o budućim komentarima?

Upišite riječ sa slike ispod: